Jajka z Salmonellą

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: stwierdzenie pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.

Zagrożenie:

Obecność bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328K3

Kraj pochodzenia: Polska

Numer partii: data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej – 31-03  PWK93K3  A, gdzie lit. A stanowi numer zakładu pakowania jaj, tj. PL30225901

Producent: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz. Zakład pakowania jaj: PL30225901

Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Dolna 3, 00-773 Warszawa

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. dobrowolnie wycofuje z obrotu wskazaną w komunikacie partię jaj. Odpowiednie informacje w tej sprawie umieściła na stronie internetowej: http://www.fdw.pl/pl.

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o powyższych wynikach Głównego Lekarza Weterynarii w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec fermy i zakładu pakowania. Główny Lekarz Weterynarii w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Rawiczu nadzorującemu zakład pakowania jaj oraz Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Grodzisku Wielkopolskim nadzorującemu fermę kur niosek towarowych. W wyniku natychmiastowych działań kontrolnych organów Inspekcji Weterynaryjnej, zakwestionowana partia jaj zostanie wycofana z obrotu.

Ponadto Główny Inspektor Sanitarny poinformował PWIS w Warszawie właściwego dla siedziby dystrybutora o konieczności podjęcia działań w celu wycofania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

Jeronimo Martins Polska S.A. potwierdziła wycofanie ww. partii jaj. Firma poinformowała, że ww. partia produktu trafiła do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów tej sieci

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:

źródło: gis.gov.pl